Nowy Rok to bezsprzecznie najważniejsze święto w rosyjskim kręgu kulturowym. To właśnie podczas tej szczególnej nocy Died Moroz przynosi prezenty wszystkim grzecznym dzieciom. Od razu rozwiewam wątpliwości. TO JEST DIED MOROZ:
Nasze wyobrażenia o wyjątkowej postaci, przynoszącej nam prezenty są zupełnie odmienne. Na tym różnice się nie kończą. Nowy Rok, czyli Novyj god to przepiękne, rodzinne święto. Jego obchody wiążą się nie tylko z hucznymi imprezami, ale także ucztami w gronie najbliższych. Na świątecznym stole nie może zabraknąć przeróżnych smakołyków. Ich przyrządzenie nie powinno sprawić nam większego problemu – warto zakasać rękawy i zasmakować w delikatesach rosyjskiej kuchni. Staną się idealnym uzupełnieniem każdej imprezy i świetną propozycją na noworoczne śniadanie.
Oto dwie szczególne sałatki, które OBOWIĄZKOWO muszą znaleźć się na noworocznym stole:
Sałatka Oliwie
Bez tej sałatki nie ma Nowego Roku. Ukochana kompozycja wielu pokoleń stała się prawdziwym symbolem tej szczególnej uroczystości. To właśnie Oliwie wzbudza najprzyjemniejsze wspomnienia i kojarzy się z pięknie przystrojoną choinką, noworocznym klimatem i podarunkami. Co będzie nam potrzebne do jej przygotowania?
1 puszka zielonego groszku
30 dag mięsa/szynki/kiełbasy – ile przepisów, tyle koncepcji
350 g ziemniaków
150 g cebuli
100 g ogórków kwaszonych lub kiszonych
4 jajka
majonez
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Najprostszy z możliwych – co trzeba ugotować, gotujemy, а następnie wszystkie składniki kroimy w kostkę i mieszamy. Na koniec dodajemy majonez i doprawiamy. To tyle. Nie ma nic łatwiejszego i pyszniejszego. Liczba wariantów przepisu na Oliwie jest także niezwykle imponująca – każdy przyrządza tę sałatkę po swojemu – niektórzy dodają do niej marchew, inni szczypiorek lub pietruszkę. Obok Oliwie z mięsem posmakować można także Oliwie wegetariańskie, Oliwie z szynką, kiełbasą, rybą lub… krewetkami. Sami możemy więc dobierać swoje ulubione składniki i dawać tej tradycyjnej potrawie nowe życie.
Śledź pod pierzynką
Kolejne legendarne noworoczne danie to śledź pod pierzynką. Ta sałatka nie tylko znakomicie smakuje, ale także… fantastycznie wygląda. Na pewno stanie się więc królową świątecznego stołu. Oto lista niezbędnych składników:
30 dag filetowanych śledzi
300 g ziemniaków
300 g marchwi
300 g buraków
300 g jabłek
150 g cebuli
majonez
Sposób przygotowania:
Ziemniaki, buraki i marchew gotujemy i oczyszczamy, a cebulkę szatkujemy. Następnie warzywa oraz jabłko ścieramy na drobnych lub średnich oczkach tarki, śledzia kroimy w drobną kostkę.
Miskę wykładamy kolejnymi warstwami, na każdej z nich rozsmarowujemy majonez. Na spód trafia starty ziemniak, następnie nakładamy majonez i wysypujemy śledzia, potem cebulkę, następnie marchew, jabłko, a na końcu buraczki. Taka konstrukcja stanie się oryginalną i smakowitą dekoracją. Nic tylko podziwiać i jeść.
Korzystając z tej kulinarnej okazji, chciałbym życzyć wszystkim czytelnikom roku pełnego miłości, szczęścia i przygód – także tych związanych ze Wschodem. Mam nadzieję, że następne 365 dni wypełni się pięknem kultury Rosji i ościennych krajów. Wszystkiego dobrego i spełnienia marzeń!